Backpacking budsjett

Backpacking eller interrailen som jeg og to venner la ut på i sommer hadde et max budsjett på 25.000 for min del. Jeg trodde at dette kom til å bli vanskelig å forholde seg til ettersom vi skulle innom mange land i Europa. Dessuten hadde den ene vennen min allerede vært på interrail før og da hadde familien brukt over budsjettet sitt. Men nå skal det sies at de var to foreldre og (da) to småbarn i tillegg. Dermed ble jeg litt nervøs om jeg kom til å bruke over max budsjettet mitt eller ikke. Jeg skjønner at det er mange spørsmål rundt “hvor mye skal jeg ha som budsjett på backpacking reisen?” og dette spørsmålet kommer an på de forskjellige destinasjonene og hva du selv vil oppleve. Om du vil reise for opplevelser, trenger du ikke å bo i luksus eller omvendt/begge delene. Prisene er forskjellig fra land til land. Men det er alltid lurt å lage et ca beløp for å ikke bli sjokkert når du kommer hjem fra reisen. Jeg endte opp med på bruke ca 19.000 kr på den 30 dagers interrailen. Hva som ligger i de 19.000 kr skal dere få vite senere i innlegget. 

 


 

Planlegging av budsjettet

 

Hva DU kommer til å bruke vet ingen andre enn deg selv ettersom forbruket er forskjellig fra person til person. 

Jo flere som reiser sammen, jo billigere blir bo utgiftene.

Ha en ekstra konto med nødpenger, om noe skulle skje.

Av de opplevelsene/oppholdene du er sikker på, er det lurt å bestille på forhånd. (Dette er for å få mer oversikt og være sikker på at du får oppleve/bo plassen)

Bestill fly/interrail billett så tidlig som mulig for å få de billige. (interrail billetten er billigst om vinteren da det er 15% rabatt på de forskjellige alternativene.)

 

 

Tenk over hvor mye du vil bruke hverdag. Jeg hadde en max grense på 400kr dagen, dette var inkludert bo plass!

– Søk om kredittkort før reisen. jeg brukte kortet som backup og for å ta ut penger. Dessuten er kortet en sikkerhet om bankkortet blir stjålet eller om det ikke fungerer. 

 


 

Typiske kostnader før reisen

 

Det er ikke mange som tenker på at det kommer kostnader FØR reisen også. Jeg tok med kostnadene før reisen inn i det 19.000 kr budsjettet. 

– Visum, enkelte land krever at man har betalt visum og at visumet er på plass før innreise, mens noen land tillater at man ordner dette på grensen. Sjekk sidene til Utenriksdepartementet for å se hva som gjelder for din destinasjon.

– Vaksiner i de forskjellige landene er det ulike typer vaksiner som er påkrevd eller lure å ha. Ta kontakt med vaksinasjonskontoret i området ditt. Prisene på de forskjellige vaksinene er høyere enn man kan tro, jeg betalte ca litt over 700 kr for en av 3 sprøyter for hepatitt. 

– Pakkeliste, har du de riktige klærne i forhold til klimaet du skal i? har du førstehjelpsskrin? Tenke liste før en backpacking reise kan du lese mer om HER.

– Forsikring, før du drar må du ha reiseforsikring på plass, aldri dra uten! Prisene på reiseforsikringene er forskjellig etter hvor lenge du skal være borte og hvilket selskap du bruker. Jeg hadde i tillegg verdi forsikring på gopro hero 6 kameraet mitt siden det var nytt og verdifullt. 

– Sekk, for all del velg en sekk som er god for ryggen! ikke kjøp en sekk som er billig bare fordi den er billig. Du skal tross alt bære sekken i flere timer per dag, ikke ødelegg ryggen din. 

– Fly / interrail billetter, jo tidligere du kjøper fly og interrail billetter jo billigere blir det. Kjøp helst når det er rabatt eller tilbud, da kan du spare noen kroner ekstra. Ved kjøp av interrail billett er det lurt å kjøpe i vinter ettersom det er 15% rabatt. 

 


 

Hva innebar mitt budsjett på 19.000 kr? 

 

Interrail billetten: 4 405,- 

Jeg kjøpte interrail billetten på vinteren når det bruker å være 15% rabatt. Det går an å kjøpe billetten gjennom interrail sin egen side men jeg valgte den enkle veien, å kjøpe gjennom nsb. Gjennom nsb kommer det ett tilleggsgebyr for bookingen på 195 kr (2018). Selve interrail billetten (global pass) for 30 dager med 2 klasse kostet det 4 950 minus 15 % i rabatt (2018). 

 

Reiseforsikring: ca 199,- hvert år

Her sparte jeg noen hundrelapper ettersom jeg går under familien min sin reiseforsikring til jeg er 23 år gammel. Men jeg kjøpte verdisakforsikring utenom hos Sparebanken 1. Prisen her kommer an på verdien. 

 

Vaksiner: 700,- Per Sprøyte

Siden jeg ville være på den sikre siden tok jeg Hepatitt A og B sprøyte 2 ganger før jeg dro. Dette var 2 av 3 sprøyter som jeg betalte ca 700 kr per. Vaksinene som jeg sa ovenfor kommer an på hvor du skal. 

 

Reiseutstyr: 1000,- 

Invester i en god sekk! Du skal tross alt bære sekken i flere timer per dag. Jeg var så heldig at et familiemedlem (som er vant til fjellet) skulle selge sekken sin. Her la jeg ut 800 kr for en grei bergans sekk. I tillegg til at jeg kjøpte reiselomme med nakke rem ved butikken enklere liv. 

 

Attraksjoner: Ca 1000,-

Jeg brukte rabatter fra ulike nettsteder og hadde til og med klippet ut baksiden av frokost kartonger med rabatter til madame tussaud og Sea world. Her er det bare å søke rundt for å skaffe litt rabatter til de ulike attraksjonene, bruk gjerne student bevis! De fleste attraksjonene koster penger, f.eks akropolis! dette var jeg helt uviten om før. 

 

 

Overnatting: 150-350,- per natt

Siden jeg hadde et dagsbudsjett på ca 400 kr trodde jeg at vi måtte bo på dårlige hostel. Tvert imot bodde vi på standard hotel og få hostel. Grunnen er nok at vi var flere til å dele bo utgiftene. Per dag kom bo utgiftene ofte på 200-350 kroner. Storbyene er gjerne dyrere enn småbyene, derfor gjelder det å søke godt rundt om leilighet/hostel/hotel nettstedene for best mulig pris!

 

Mat: Ca 100-200,- per dag

Dette er nok den posten som ble brukt mest på. Jeg la jo tross alt på meg 7 kg! Dette hadde jeg neppe trodd når jeg var på turen. Men skalaen viste at jeg hadde spist godt men ikke så sunt. Jeg husker den dagen i Budapest at jeg ble så desperat etter “ekte” mat at jeg kjøpte et helt brød, smør, vegetar skinke og salat for bare 3 skiver, siden vi ikke hadde et kjøleskap! Prisen på mat varierer fra hvilket land du er i, men som oftest er maten mye biligere enn her i Norge. Dessuten er det gull verdt om du bor i en leilighet hvor du kan lage din egen mat.

 

 

Underveis på reisen: 

Uventede avgifter kan komme underveis, For eksempel offentlig transport eller at man må betale by-skatt i mange byer (eksempel Roma). Det kan hende at du må kjøpe nye klær, nye sko, nye solbriller, eller som jeg måtte: kjøpe støttestrømper fordi beinene mine hovnet opp av varmen og all gåingen. Dermed er det lurt å ha en konto som kan brukes i nød eller for uventede avgifter. 

 

#interrail #backpacking #reise #foto #hverdag

6 kommentarer
  1. Wow, her var det masse nytting informasjon! Det har lenge vært en drøm om å backpacke, så dette innlegget skal jeg spare for fremtiden. Takk for tipsene 🙂

  2. Fikk litt inntrykk til at du er skeptisk til hosteller/vandrehjem? Ikke vær det. Det er super måte å få kontakt med andre reisende på og få gode tips fra andre reisende. Dersom du er opptatt av privatliv er det mange som har tomannsrom o.s.v.

   1. Hei! virker nok som det i innlegget. men jeg har ikke noe imot vandrehjem/hostell. Det var rett og slett for at mange plasser var hotell/ leiligheter billigere å leie.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg